Atelier de Cuvinte

Puterea poveștii personale în storytelling

Formule nemuritoare în arta povestirii

 

„Pe vremea mea…”

Copil fiind, ascultam cu urechile ciulite despre oameni și locuri din alte vremuri.

Șezători, război, rege, colectivizare, primul televizor din sat…

Lucruri care mie mi se păreau povești dar pe care bunicii mei le-au trăit aievea și pe care uneori le povesteau cu lacrimi în colțul ochiului.

Atunci când povestești ceva ce ți s-a întâmplat, pui și o fărâmă din tine în ceea ce spui.

Iar asta aduce poveștii tale emoție, autenticitate și credibilitate.

Dacă dorești să folosești arta povestirii la clasă, chiar și când predai matematică sau subiecte mai concrete, poți folosi cu succes detalii personale prin care să atragi atenția, să oferi credibilitate și mai ales să sensibilizezi. 

Pentru că emoția atrage (am vrut să zic „vinde” dar m-am temut să nu mă înțelegi greșit).

Trebuie doar să te pregătești puțin înainte.

Adică să găsești o legătură între subiectul pe care îl predai și o întâmplare reală din trecutul tău. Iar aceasta să fie una care te-a marcat într-o oarecare măsură la momentul respectiv, iar acum să reprezinte pentru tine o învățătură pe care o prețuiești de atunci încoace.

Cum ar fi o pildă a bunicii care ți-a schimbat perspectiva asupra imposibilului (cum poți auzi un exemplu dat de o membră a Cercului Povestitorilor în cadrul întâlnirii noastre lunare).

Sau poate să te referi la ce-ți transmite ție mirosul de portocale, pe care copiii îl pot simți azi în fiecare zi dar care nouă ne amintește de Crăciun.

Ideea e ca momentul din trecut la care te referi să reprezinte un moment de cotitură pentru tine referitor la cum faci sau vezi lucrurile de atunci înainte și pe care acum îl privești cu ochii maturității, acceptându-i valoarea terapeutică, indiferent cât de dureros a fost poate la momentul respectiv.

Avem pregătite pentru tine 2 video-uri de la Cercul Povestitorilor, ce însumează peste 2 ore de material pe această temă. Scrie-ne și îți vom trimite condițiile în care poți avea acces la resursele comunității.

 

Cu bine!

Giorgiana Popan

Drd. în Arta Povestirii

 

P.S. Dacă dorești să primești mai multe informații sau resurse care să te inspire cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact, o facem cu tot dragul. Iar Ioana Popescu (0751515331) este cea mai potrivită să te ajute în acest sens, mai ales dacă îți dorești să participi la schimbul de experiență lunar din această comunitate a Cercului Povestitorilor. 

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact