Atelier de Cuvinte

Exemple de bune practici Cultivarea dragostei pentru poveşti prin abordări atractive

În zilele noastre, cititul/ lectura independentă este o activitate mai puţin îndrăgită de elevi. Deoarece bazele cultivării plăcerii pentru citit se pun în perioada şcolarităţii mici, în primii ani de şcoală o importanţă deosebită o are atenţia acordată acestui aspect. La generaţia actuală de elevi, am abordat o varietate de metode de a le stimula interesul pentru poveşti, pentru citit, pentru lectură.

Astfel, elevii au fost implicaţi în activităţi şcolare şi extraşcolare diverse, de exemplu:

  • Maratonul lecturii (lunar)
  • Campania naţională ˮToată şcoala citeşteˮ
  • Marcarea ZICI, Zilei Internaţionale a cititului împreună (1 feb.)
  • Marcarea Zilei Naţionale a lecturii (feb.)
  • Participare la Proiectul educaţional  naţional ˮPoveşti cu Giorgiˮ
  • Întâlniri cu scriitori
  • Realizarea unor cărticele de Ziua Culturii naţionale (15 ian.)

Dacă mă raportez la generaţia actuală, Clasa delfinilor, pot susţine (cu argumente solide) faptul că trei persoane (scriitori contemporani) au contribuit la cultivarea dragostei pentru carte, cărora le suntem pe deplin recunoscători–Alex Donovici, Nicoleta Fotău, Giorgiana Popan.

Activitatea extrașcolară Maratonul lecturii, desfășurată în ultimii doi ani, a fost inițiată tocmai pentru a apropia copiii de cărți, pas cu pas, pentru a le stârni interesul pentru citit, pentru cultivarea calităților actului citirii (citire cursivă, corectă, conștientă și expresivă), pentru a le forma deprinderi de lectură independentă, pentru a-i ajuta sa se descurce mai bine la celelate materii (cine știe să citească foarte bine înțelege mai ușor lecţiile, indicaţiile de muncă, etc.).

Motto-ul care a stat la baza acestei activități a fost  Nicio zi fără să citim!

După întâlnirea de pe Zoom, din pandemie, cu scriitorul Alex Donovici, elevii casei și-au achiziționat cu autograf la unison, cele şase volume din colecția ,,Țup” și au pornit într-un maraton organizat al lecturii independente.

Primul volum l-au citit, fiecare în ritm propriu. În ultima zi a lunii, a venit momentul discuțiilor pe baza conținutului cărții ,,Țup, imposibil e doar un cuvânt”.Am pornit de la vizionarea unor materiale video despre carte. Ne-am oprit asupra titlului, dedicației, cuprinsului, mesajelor desprinse. Apoi au completat enunțuri date cu informații din carte, au argumentat motivele pentru care le-a plăcut cartea, au găsit asemănări și deosebiri între ȚUP și fiecare dintre ei, au descoperit curiozități despre ciocârlie, au desenat ce momente au dorit din carte… și au dat startul volumului al doilea la citit pe luna martie.Cu siguranță, fiecare a învățat câte ceva din primul volum și abia au aşteptat  să afle despre alte aventuri ale lui Țup și ale prietenilor săi din celelate volume!

A urmat citirea volumului ,,Țup, salvatoarea iernii”, al lui Alex Donovici. Fiecare a citit timp de o lună cartea având și o fișă de monitorizare a lecturii independente (alt model față de luna anterioară). Folosindu-ne de tabla Jamboard, am pregătit o activitate integrată specială pentru fixarea și verificarea conținutului cărții.

Astfel:

  • au urmărit un booktrailer de pe youtube cu povestea 
  • au enumerat elementele componente ale cărții (coperte, pagini, cuprins, ilustatii etc) 
  • au citit împreună cinci minute 
  • au rezolvat un rebus 
  • au completat ,,Harta textului” 
  • au făcut câteva exerciții de vocabular
  • au compus un bilet de mulțumire lui Țup 
  • au găsit 1-3 lucruri ce i-au impresionat mai mult 
  • au enumerat cinci reguli eco de protejare a mediului înconjurător 
  • au comparat primele două volume, găsind asemănări și deosebiri.

Fiecare volum citit a adus resurse noi, interesante, atractive care nu au făcut decât să-i mobilizeze şi mai mult în actul citirii.

Mulțumim pentru oportunitatea de a-l cunoaște pe autorul acestor cărți deoarece e vizibil impactul ce l-a avut asupra elevilor din clasa noastră, plăcerea de a descoperi tainele cititului prinzând rădăcini. 

Dup citirea cărţilor lui Alex Donovici ne-am concentrat interesul asupra cărţilor scrise de Nicoleta Fotău, și anume Nocturn și copilul neastâmpăratNu vreauAm curajNu pot, Mica învingătoare, Recunoştinţa. Înainte de a da startul maratonului lecturii cărţilor Nicoletei Fotău, am organizat o întâlnire (ce și-a atins obiectivul)  online pe Zoom cu însăși autoarea acestor cărți care le-a prezentat temele cărţilor sale şi motivele care au stat la baza scrierii cărţilor. La finele fiecărei luni după citirea cărților pentru a vedea impactul avut, am utilizat variate modalități de evaluare cum ar fi: jambord padlet, fișe informative, fișă jurnal de lectură în care completau anumite aspecte, scriau o recenzie ale cărții, desenau / colorau, adăugau fotografii sugestive etc. La finalul perioadei am organizat a doua întâlnire cu scriitoare, aceasta vorbindu-le de benefiiciile pe care cititul cărţilor le aduce în viaţa noastră.

Apoi am continuat  o scurtă perioadă, organizându-ne altfel (pe grupul de facebook închis al clasei). Săptămânal ne-am propus câte cinci povești (H.Ch. Andersen, Ion Creangă, Frații Grimm etc.), pe care le -au putut audia, viziona sau citi, ca apoi fiecare să lucreze ceva la alegere pe baza a ceea ce au citit (explozie stelară, fișe de lectură, fișe de lucru, brainstorming, acrostihuri, rebusuri, jocuri interactive, desene etc.) sau să răspundă la două întrebări, ca de exemplu:

  • Ce ți-a plăcut mai mult / te-a impresionat și de ce?
  • Ce ai învățat din poveste?
  • Ce alt titlu i s-ar potrivi?
  • Ce ai schimba în poveste?
  • În ce personaj te regăsești? Argumentează!

Apreciez creativitatea și promtitudinea majorității elevilor (și implicarea părinților prin susținere și ajutorul dat).Chiar dacă motivația trebuie sa fie una intrinsecă, adică să citească doar pentru ei, pentru binele lor (nu pentru familie, pentru doamna sau alte lucruri pe care să le primească sau câștige), totuși am simțit nevoia să le pregătesc surprize (de la mine), ca răsplată a muncii lor depuse în acest sens – medalii, cupe, cărți, semne de carte, magneţi, etc.

De  Ziua internațională a cititului împreună anul acesta de 1 feb.(Z.I.C.I) cartea citită cu voce tare sau individual sau în perechi a fost cea scrisă de actrița și povestitoarea Giorgiana Elena Popan ˮParcul fermecatˮ la a cărei lansare elevii au participat cu mult drag. Giorgi e cea care prin numeroasele ateliere cu poveşti (din cadrul unor proiecte cu impact naţional pozitiv) susţinute de ea online şi la care au participat elevii mei în perioada pandemiei şi după, i-a făcut să iubească arta povestirii, să îndrăgească poveştile, lectura, cititul. Prin stilul unic şi inconfundabil de la fiecare activitate online sau în format fizic în care copiii au fost implicaţi, a adus mereu buna dispoziţie jocuri variate şi mesajele pline de învăţătură.

Toate activităţile derulate chiar dacă la început erau privite cu o oarecare reticienţă, acum la filenele ciclului primar, pot spune că sunt mulţiumită ca dascăl al acestor vremuri tulburi că au reuşit să aducă bucuria cititului în rândul majorităţii elevilor, iar acest fapt e măsurabil din feedbackurile lor.

 „Cine citește când e mic, va fi un om care gândește când e mare!”

 

Toader Monica Dorina

Articole asemănătoare

Din spatele cortinei

Iată aici structura pe scurt a unei povești  Formula de introducere în poveste:  ”A fost odată ca niciodată…” Începutul -platforma- Cine? Ce? Unde? Când? Conflictul– apare o problemă ce trebuie

citește mai departe »

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact