Atelier de Cuvinte

Pregătit vs Spontan, Teorie vs Practică

Azi mă concentrez asupra unei tehnici esențiale în storytelling, importantă pentru toți cei care își doresc să devină buni povestitori: improvizația. 

Dacă aplici arta povestirii în educație, stăpânirea tehnicilor de improvizație îți poate transforma un discurs pregătit într-o experiență interactivă și vie, care captează și implică elevii activ în procesul de învățare.

Imaginează-ți situația în care ai pregătit o lecție de istorie și ai petrecut ceva timp gândindu-te la ce și cum vrei să spui. Dar ajunsă în fața clasei, simți că elevii sunt mai puțin receptivi decât ți-ai imaginat. 

Aici poți folosi improvizația – abilitatea de a simți atmosfera din clasă și de a-ți adapta discursul în timp real. 

Un comentariu spontan, o glumiță la subiect sau o întrebare neașteptată ar putea schimba dinamica și astfel capta atenția celor care, inițial, păreau atât de plictisiți.

Improvizația îți permite să te conectezi direct cu nevoile și reacțiile elevilor, public viu, cu emoții și reacții imediate.

 

Când aceștia nu rezonează cu subiectul tău, improvizația îți oferă libertatea de a schimba direcția, de a adăuga exemple sau de a introduce elemente care să reînvie interesul. 

De exemplu: într-o lecție despre revoluțiile din Europa, observi că elevii își pierd concentrarea. Așa că, în loc să continui conform planului, decizi să improvizezi, imaginând cum ar fi fost dacă unul dintre ei ar fi trăit în acea perioadă. 

 

Și le ceri să-și imagineze cum ar fi reacționat ei într-o astfel de situație. 

Această schimbare spontană poate capta imediat atenția și le poate stimula imaginația, transformând o lecție statică într-o experiență interactivă.

Improvizația te ajută să fii prezentă în acel moment, să asculți și să răspunzi nevoilor în timp real. Și astfel, devii nu doar un povestitor mai bun, ci și un educator mai eficient.

Te invit să explorezi împreună cu noi tehnici de improvizație care pot aduce un plus de vitalitate și autenticitate poveștilor tale, atât în fața elevilor, cât și în orice alt context educațional.

 

Rămâi aproape,

Giorgiana Popan

Drd în Arta Povestirii

 

P.S. Pe 6.09 îl avem ca invitat la întâlnirea lunară a Cercului Povestitorilor pe Bogdan (Bob) Rădulescu. Îți promit că va fi o întâlnire de care îți vei aduce cu drag aminte multă vreme. 

Așa că nu o rata!

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact