Societatea actuală, aflată într-o dinamică permanentă a determinat schimbări și în educație, iar rolul profesorului în pedagogia secolului XXI a evoluat spre reflecție asupra curriculumului printr-o abordare creativă a conținuturilor și a strategiilor de învățare. Pedagogia bazată pe dramatizare, presupune asumarea de roluri, pe interacțiune permanentă și învățare dramatizată în care fiecare să își găsească propria voce.
În cadrul orelor de Matematică și Explorarea Mediului am observat că elevii întâmpinau dificultăți în ordonarea planetelor din Sistemul Solar. În ciuda explicațiilor și a analizei detaliate a imaginilor din manuale, adesea apăreau confuzii între planete și mulți elevi nu reușeau să asocieze corect imaginea cu numele planetelor, sau să le descrie și să le ordoneze corect.
Informațiile oferite de manualele studiate nu erau suficiente pentru a veni în ajutorul tuturor elevilor care aveau diferite stiluri de învățare. Ei căutau și așteptau ceva mai mult, mai sugestiv și mai atractiv.
În această situație am căutat să abordez într-o manieră creativă conținuturile din programă prinn negocierea și construirea cunoașterii împreună cu elevii, la clasă. Am împărțit cartonașe cu informații despre fiecare planetă cu imagini sugestive și le-am dat sarcini să lucreze pe grupe pentru a extrage doar informațiile mai importante. Pentru a interacționa mai ușor cu elevii, am ales să îmbin în mod inovativ stilurile de învățare vizual, auditiv, tactil și kinestezic prin realizarea și manipularea unor materiale didactice atractive pentru tabla magnetică, reprezentând planetele la o scară mai mare. Am pornit de la o mnemonică despre Sistemul Solar și am compus, cu ajutorul elevilor, un Imn al Sistemului Solar. Astfel, am creat acea interacțiune benefică între elev-profesor și elev-elev, bazată pe joc, pe povestire, pe strategii dinamice care să stimuleze învățarea imaginativă. Povestea Sistemului Solar a avut mai mult farmec prin introducerea unui personaj îndrăgit de copii: Paxi- extraterestrul, care este mascota ESA. Acest nou profesor a contribuit la menținerea interesului și a atenției elevilor, toți fiind atrași și de melodia „Zece negri mititei”, din folclorul copiilor.
Pentru a obține un randament mai mare în învățare am împărțit elevii în echipe: unii și-au asumat rolul profesorului Paxi, alții au interpretat câte o planetă, iar un alt grup de elevi au ordonat planșele laminate cu planetele din Sistemul Solar pe tabla magnetică, asociind numele
Folosind această abordare transdisciplinară, inovativă și creativă în curriculumul formal, am reușit să creez o învățare semnificativă, în care elevii s-au implicat activ și au fost motivați să își asume roluri diferite. Conținuturile din programă au fost asimilate mai ușor prin fascinația artei dramatizării și a jocului de rol în care am combinat cu succes stilurile de învățare auditiv, vizual, tactil și kinestezic care au asigurat o învățare temeinică, conștientă, pe termen lung în rândul elevilor. Această activitate ne-a permis să ne remarcăm și în cadrul nonformal.
Lazăr Mariana Mihaela
Școala Gimnazială Nr. 12, Brașov
Webografie:
https://www.youtube.com/watch?v=sitUmvLQ6d8
Imnul Sistemului Solar-Planetariu Mobil Educațional Brașov (youtube.com)