Atelier de Cuvinte

Un pianist are pianul, storytellerul ce are?

Primul lucru de care trebuie să ținem cont atunci când ne gândim la recuzită este faptul că storytellingul NU este piesă de teatru. Dacă credeai că atunci când faci storytelling ai nevoie de diferite costume și foarte multă recuzită, lasă-mă să îți spun că nu e așa. Și hai să vedem și de ce. 

În următorul articol te voi învăța cum să dai valoare poveștii tale prin simboluri.

 

Nu fiecare element trebuie ilustrat

 

Poate te gândești că orice element al poveștii trebuie exemplificat, cum am spus și mai sus prin diferite obiecte. Dar din nou, nu încurcăm storytelling-ul cu piesele de teatru. Dacă de exemplu acțiunea poveștii se petrece într-o pădure, nu vom lipi o frunză uriașă sau vreo planșă cu pădurea în spatele nostru. 

Știu, tentația de a ilustra cât mai multe lucruri poate fi destul de mare. Dar riști astfel să pierzi din atenția publicului, iar ei trebuie să capteze din emoția poveștii spusă de tine. 

O paralelă pe care îmi place să o fac ca să înțeleagă lumea mai bine ce vreau să spun este următoarea:

 

În timp ce un pianist are la dispoziție pianul prin care să se exprime, storyteller-ul are emoția și expresivitatea corporală.  Cele două elemente sunt principalul aliat atunci când vine vorba de storytelling. Iar recuzita vine să completeze, să dea valoare și profunzime poveștii, ca să îmbunătățească întreaga experiență. 

 

Un storyteller bun se folosește de simboluri..

 

Simbolurile sunt reprezentări care comunică o idee, un concept, o emoție sau un mesaj, dincolo de semnificația lor. Ele pot fi culori, gesturi, sunete sau orice element care capătă un sens mai profund în contextul în care sunt utilizate.

A învăța să dai valoare unei povești prin simboluri este o artă în sine, care adaugă adâncime poveștii. Simbolurile pot transforma o poveste simplă într-una memorabilă, deoarece permit publicului să înțeleagă diferite mesaje.

Ține minte, simbolurile de obicei ar trebui să fie parte organică a poveștii, nu să pară forțate. Ele trebuie să se încadreze în narațiune, ca și cum fac parte din firul poveștii tale. Învățând să le folosești, vei crea povești care rezonează cu audiența ta la un nivel mai profund. 

Acestea fiind spuse, ce simboluri vei folosi în următoarea ta poveste pentru a-i da valoare?

 

Cu bine!

Giorgiana Elena Popan

Drd în Arta Povestirii

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact