Atelier de Cuvinte

Inspirație și tehnici de storytelling – Spontaneitatea

Îți scriu azi cum te poate ajuta spontaneitatea și prezența de spirit când ești în toiul povestirii și ceva neașteptat se întâmplă.

 

Un povestitor bine pregătit poate aproape de fiecare dată gestiona și transforma aceste pățanii în momente memorabile și educative.

 

Poți integra în poveste un zgomot puternic sau o întrerupere din partea audienței ca făcând parte din scenariu (de exemplu, un tunet puternic într-o scenă de furtună) sau poți folosi momentul pentru a crea o interacțiune care să capteze și mai mult interesul.

 

Dacă ți se întâmplă să uiți ce urmează să se întâmple în poveste sau pierzi firul evenimentelor, în loc să te panichezi, poți folosi acest moment pentru a invita audiența să ghicească ce crede că s-ar putea întâmpla în continuare, transformându-l într-un joc interactiv sau poți improviza o nouă direcție neașteptată a poveștii.

 

Când o parte din audiență reacționează emoțional fie râzând, fie plângând, poți recunoaște și valida aceste emoții, folosind momentul pentru a aprofunda discuția despre temele poveștii sau pentru a oferi context și înțelegere, transformând reacțiile în parte integrantă a experienței narative.

 

Atunci când o pană de curent sau defecțiune tehnică elimină elemente pe care te bazai, poți transforma scena într-o „poveste pe întuneric”, folosind descrieri detaliate pentru a stimula imaginația ascultătorilor sau poți încuraja audiența să-și închidă ochii și să vizualizeze scena, profitând de ocazie pentru a face experiența și mai captivantă.

 

Dacă primești întrebări sau comentarii care schimbă direcția așteptată a povestirii, în loc să ignori sau să respingi aceste interacțiuni, le poți folosi pentru a duce povestea în direcții surprinzătoare, implicând și mai mult publicul.

 

Aceste câteva exemple demonstrează că momentele neașteptate pot deveni oportunități de conectare cu audiența și de îmbogățire a experienței narative.

 

Dacă vrei să afli mai multe despre spontaneitate în storytelling, accesează contra cost materialele video pe această temă AICI.

 

Primești astfel acces la un video tutorial și la înregistrarea întâlnirii lunare în care l-am avut invitat pe John Row, un renumit povestitor internațional.

 

Toate resursele Cercului Povestitorilor sunt concepute să te ajute să devii un povestitor complex și versatil în procesul educațional.

 

Cu bine!

Giorgiana Popan

Drd în Arta Povestirii

 

P.S. Abonează-te la canalul nostru de YouTube AICI pentru alte resurse gratuite. Ne mândrim că tocmai am sărbătorit peste 300 de materiale video încărcate acolo.

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact