M-am gândit să-ți exemplific puțin tema despre „Conflictul într-o poveste”, și îți promiteam o istorioară pe care am improvizat-o la un atelier de arta povestirii în Belgia.
Dar până atunci am zis să-ți dau un pont despre 5 categorii de conflict pe care le poți folosi atunci când vrei să creezi o poveste interesantă.
Pentru că e esențial ca povestea ta să aibă un conflict ca să implice auditoriul și să-l țină aproape, de la început și până la sfârșit.
Să-i dăm drumul…
- Om vs Sine (sau conflictul interior)
Aici e vorba despre o bătălie în care personajul se luptă cu gânduri, credințe sau emoții proprii. Aceasta are loc în mintea lui și de obicei se referă la o dilemă morală, la o frică sau la o decizie pe care acesta ar trebui s-o ia.
- Om vs Om
Acest tip de conflict apare când personajele au scopuri, dorințe sau credințe care se află în contrapunct. Conflictul se poate manifesta verbal, fizic sau emoțional, și poate ilustra o competiție, o rivalitate sau lupta pentru putere.
- Om vs Natură
Aici personajul se confruntă cu forțe naturale (de exemplu o furtună, un foc, inundații, sau o boală) și de obicei miza este supraviețuirea, anduranța sau adaptarea.
- Om vs Societate
Eroul poveștii se luptă cu reguli, norme, valori sau legi ale societății. Într-o asemenea poveste de obicei e vorba despre inechitate, nedreptate, discriminare sau revoltă.
- Om vs Supranatural
Aici personajul se opune unor fenomene paranormale, supranaturale precum fantome, zmeii, extratereștri etc (depinde de imaginația ta). Este de fapt vorba despre lupta omului cu ceva necunoscut din exterior.
După cum vezi „oferta” este mare și deja ți-am ridicat mingea la fileu oferindu-ți 5 tipare pe care poți construi, indiferent că spui povești pentru copii sau vrei să te apuci odată de cartea aia pe care poate voiai s-o scrii. 🙂
Povestea pe care ți-am tot promis-o și pe care am improvizat-o la un festival era despre o fetiță căreia îi era frică să intre în pădure.
Îți pun link-ul sevenței video cu aceasta și cu contextul în care a trebuit să improvizez, din care te poți inspira și tu.
Ți-am mai zis data trecută că-ți spun și despre despre cum o picătură de miere poate provoca haos într-o împărăție (tot exemplificarea unui conflict).
Dar pentru că m-am luat cu cele 5 categorii de conflict într-o poveste, și pentru că dorim să păstrăm scurte aceste e-mailuri (timpul e tare prețios iar noi vrem să te ajutăm nu să te încurcăm), poți găsi această a doua poveste în materialul video pe care ți-l punem la dispoziție ca resursă de dezvoltare.
Sun-o doar pe Ioana (0751515331) și vezi cum poți avea acces la cele peste 100 minute de materiale video despre Conflictul într-o poveste.
Până data viitoare te las cu bine!
drd Giorgiana Popan
P.S. Dacă ai valorificat aceste informații, revino cu un comentariu despre experiența ta.