Atelier de Cuvinte

Înțelegerea prieteniei printr-o poveste…

Povestea ,,Un semn de prietenie” este gândită  să contribuie la dezvoltarea personală a copiilor din ciclul primar. Călătorind prin poveste, înțelegând conținutul  și sensul acesteia, copiii  își  dezvoltă capacitatea de a exprima idei, emoții și sentimente.

  Povestea plasează cititorul într-o atmosferă de familie, în care personajele sunt oi. În poveste, mama, tata și cei doi copii duc o viață foarte asemănătoare cu cea a oamenilor. Personajele- copii sunt singurele care au primit nume în această poveste. 

Cei doi copii, As și Ela, se jucau mai tot timpul, așa cum se joacă toți copiii. Odată cu venirea toamnei, As merge la școală, iar Ela la grădiniță. Acțiunea propriu-zisă începe atunci când, un muflon îi  cere tatălui copiilor să-l adăpostească în locuința lor pe perioada iernii, pentru a nu fi singur. Acesta  nu a fost acceptat, în ciuda insistențelor celor doi copii. Muflonul trist, a trebuit să plece și  să-și făcă un adopost. 

Într-o dimineață de iarnă, în drum spre grădiniță, Ela a fost urmărită de un lup înfometat. În ciuda ninsorii, muflonul a văzut că fetița-oiță era în pericol și cum se străduia ea să scape de lup. Când lupul s-a apropiat periculos de mult de Ela, fără ezitare, muflonul  a ieșit dintr-un tufiș  și a sărit în spate lupului cu toată forța sa, alungându-l. Aflând întâmplarea, rușinat, tatăl copiilor i-a mulțumit muflonului și și-a cerut iertare că nu l-a primit în toamnă adăpostul lor.

 Povestea ,,Un semn de prietenie” îi învață pe copii că binele făcut azi, se va întoarce într-o bună  zi și oricare dintre noi putem fi, la un moment dat într-o situație delicată, când așteptăm ca cei din jurul nostru să ne întindă o mâna de ajutor. Această poveste le arată copiilor cât de important este să fim buni, empatici, prietenoși, ospitalieri și săritoriCîmpean Simona.

 

Prof.  Cîmpean Simona

CJAP/CJRAE Sibiu

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact