Atelier de Cuvinte

Din cetatea lui „eu” în cetatea lui „tu”

Am înființat trupa de teatru ANIMA în anul 2004, o dată cu sosirea mea în această școală, în calitate de profesor de Religie și de Limba Franceză, încercând să răspund următoarelor nevoi: motivarea elevilor și prevenirea eșecului în educație și a abandonului școlar, excluderea discriminării de orice fel, dezvoltarea abilităților elevilor, aflate în stare latentă. Numele trupei provine din limba latină: anima care înseamnă suflet. În limba română, acest cuvânt a dat substantivul inimă, verbul a anima și altele.

Ne tratăm unii pe alții de la egal la egal, fără prejudecăți, oricine vine este bine primit,  transformăm dezavantajele în avantaje, prin activități ludice : ne jucăm, râdem, dansăm, compunem piese de teatru, adaptăm scenarii după cărți, personalități sau evenimente memorabile, construim decorul. 

Se creează între noi o altfel de conectare, iar elevii își dezvoltă natural, fără un efort impus: competențe cognitive, competențe artistice, motrice, competențe sociale, competențe emoționale, competențe personale. 

Una dintre piesele de teatru puse în scenă de trupa ANIMA, este DIN CETATEA LUI „EU” ÎNCETATEA LUI „TU” adaptare după cartea cu același nume, scrisă de Mersine Vigopoulou. Se întâlnesc două lumi . CETATEA LUI „EU” o are ca împărăteasă pe Mândria , iar locuitorii se numesc Orgoliu, Slava Deșartă, Ambiția, Mâniosul. În CETATEA LUI „TU domnește Smerenia, iar locuitorii se numesc Seninătate, Răbdătorul, Mărinimosul, Doamna Bunătate, Doamna Discernământ.

Mâniosului este mirat când află că Împărăteasa Smerenie nu ia decizii singură, ci se consultă cu Doamna Discernământ. După multe peripeții, Mâniosul nu mai vrea să plece de aici; o face totuși, cu dorința de a-i aduce și pe locuitorii cetății lui în minunata lume nou descoperită.

Piesa a fost premiată cu locul I la festivalul de teatru școlar regional de la Reghin: Atelierele Thaliei.

 

Prof.Laura-Mariana Vultur,

Liceul Teoretic Sanitar Bistrița

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact