Atelier de Cuvinte

Ce poveste să spui de Crăciun și cum să o spui

Simți deja marketingul de Crăciun (pe străzi, la radio sau în reclamele de la TV)?

 

Atât de bine se insinuează an de an încât, ocupați fiind cu tot felul, domină zgomotul de fond și treptat devine parte din „normalitate”.

 

Sentimentul de sărbătoare există, firește – ne întâlnim cu cei dragi, ne facem cadouri, ne urăm câte și mai câte, dar abia când mai cântăm câte un colind (și asta din ce în ce mai rar) ne aducem aminte de fapt că acum 2000 de ani, într-o iesle sărăcăcioasă, o mamă aleasă de Dumnezeu a născut pe Cel care a luat mai târziu asupra Sa păcatele lumii.

 

Doar că azi, într-o lume din ce în ce mai secularizată, ne e parcă mai ușor să vorbim de spiriduși, de moși dolofani cu barbă albă, îmbrăcați în roșu (de Coca Cola) sau albastru (de Pepsi), de reni cu bec în loc de nas și de multe, muuuulte cumpărături.

 

Anul acesta dacă vrei să ieși în evidență cu organizarea unui eveniment de Crăciun, unul pe care copiii să-l savureze și să și-l amintească cu drag, e suficient să… spui adevărata poveste a Crăciunului.

 

Iar ca să transmiți mesaje despre bunătate și generozitate, despre care oricum auzi mereu în preajma sărbătorilor cu scopul de a băga mâna în buzunar și mai adânc, poți spune povestea lui Moș Nicolae, cel ce oferea în taină cadouri, neașteptând nimic în schimb.

 

Îți poți începe evenimentul cu un joc de încălzire, de sezon, în care folosești o sănioară în spatele căluțului cu care începeai poveștile până acum. 

 

Iar după ce spui povestea, poți implica auditoriul în jocuri interactive cu aceeași tematică și neapărat (zic eu) cu interpretarea unor colinde tradiționale.

 

Le poți povesti copiilor cum sărbătoream cu părinții și bunicii noștri, când vremurile erau mai grele și totuși ne bucuram de Crăciun, fără atâta abundență și gălăgie.

 

Și cum în seara de Ajun nu ne uitam (obsesiv repetitiv) la „Singur acasă”, ci umblam în cete șă colindăm pe la vecini, prieteni sau rude, și ne întorceam acasă cu buzunarele pline de nuci, ghiftuiți de cozonaci și prăjituri și cu bani de pușculiță.

 

Acest articol („Ce poveste să spui de Crăciun și cum să o spui”) am vrut neapărat să fie despre ce înseamnă pentru mine (și cu adevărat de fapt) Crăciunul.

 

Pentru că celelalte variante te vor inunda oricum în zilele care urmează șii poți alege foarte ușor o variantă mai trendy 🙂.

 

Te las cu bine!

Giorgiana Popan

Drd în Arta Povestirii

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact