„Succesul este copilul îndrăznelii”, spunea Benjamin Disraeli cândva în preajma Unirii Principatelor, dar fără a avea vreo legătură cu asta.
E posibil ca înfăptuitorii Marii Uniri de la 1918 să fi fost călăuziți și de aceste vorbe. Nu putem ști…
Dar acest citat te poate încuraja să încerci lucruri noi, când vine vorba de organizarea la școală a unui eveniment tematic de 1 Decembrie.
Dacă simți că s-a cam spus (ori încercat) totul și nu prea-ți vine să mai organizezi ceva de ziua Națională, nu dispera.
Știu prin ce treci și vreau să te ajut.
Îți arăt azi câteva abordări diferite ale unui astfel de eveniment, cu scopul de a implica autentic copiii și de a le transmite câteva valori legate de această mare sărbătoare.
Când ai de-a face cu subiecte repetitive, ideea e să le privești de fiecare dată printr-o lentilă diferită, de preferat una acceptată de copiii de la clasă. Știm deja că aceștia preferă interactivitatea și surprizele, așa că poți oricând încerca abordări noi.
Cum ar fi să-i implici într-o călătorie în timp? Și să „aterizeze” undeva înainte sau după Marea Unire și să observe lucrurile care au dus la acest deznodământ sau cum s-a transformat țara după 1 Decembrie 1918?
Sau poți să-i implici într-o vânătoare de comori în care să descopere simboluri istorice sau informații cheie cu care să rămână pentru tot restul vieții lor?
Mai poți organiza un spectacol de improvizație, în care ei să-și imagineze Unirea acum, în 2023, cu elemente contemporane, dar să le impui câteva elemente cheie (cu care îți dorești să rămână la final) pe care musai să le integreze în actul lor artistic? Cântece populare, nume de personaje, momente emblematice…
Sau cum ar fi să imaginezi Ziua Unirii pentru anumite personaje cheie (tu fiind scenarista și regizoarea iar ei actorii), cum ar fi Regele Ferdinand I, Regina Maria sau, de ce nu, Samoilă Mârza, celebrul realizator al fotografiilor care ne-au rămas de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia?
Ceea ce îți propun este să îmbraci lucruri vechi în haine noi.
Ia-ți inima în dinți și îndrăznește.
Progresul vine din îndrăzneală și curajul de a încerca.
Cu bine!
Giorgiana Popan
Drd în Arta Povestirii.