Atelier de Cuvinte

Literație prin furnizarea de context vizual

La începutul lunii februarie, mai exact în prima zi de miercuri a lunii februarie, sărbătorim în fiecare an cititul cu voce tare, în fața unui grup, Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI). Este o zi dedicată nu doar cititului, ci și artei cititului cu voce tare, pentru o audiență. 

Proiectul de activitate organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Cititului Împreună vizează promovarea lecturii și sublinierea importanței cărților în rândul elevilor și preșcolarilor. Activitățile propuse au rolul de a-i antrena pe elevi în lecturarea unor cărți pe teme de interes relevante pentru ei, și dezvoltarea abilităților artistice și dezvoltarea creativității. În acest an ZICI este despre benzi desenate.

Cărțile care nu se încadrează în caracteristicile tradiționale îi pot ajuta pe elevi să facă conexiuni cu conținutul la nivel de cuvânt și să aprofundeze înțelegerea textului prin furnizarea de context vizual. În timp ce unele strategii se concentrează în mod util pe munca la nivel de cuvânt, aceste texte vizuale oferă posibilități suplimentare.

Banda desenată este un mod de povestire care folosește o succesiune de imagini desenate, inclusiv în interiorul bulelor, cuvintele, sentimentele sau gândurile protagoniștilor, având o structură complexă. Fiecare aspect al structurii este semnificativ și purtător de mesaj. 

Natura vizuală a benzilor desenate duce atât la dezvoltarea vocabularului verbal (la nivel de cuvânt), cât și la crearea de sensuri despre lumea ilustrată mai mare, inclusiv la dezvoltarea abilității de deducere a ideilor exprimate de caractere și a acțiunii dintre panouri, aceasta fiind o abilitate deosebit de dificil de predat în artele limbii. 

Am ales cartea ”Amintiri din copilărie și Povestiri”, album de benzi desenate, adaptare după Ion Creangă, scenariu Liviu Antonesei și Adriana Nazarciuc, desene realizate de Șerban Andreescu, publicată la Iași de editura Adenium, în 2013. 

 

Gheorghiu Raluca-Mirela 

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact