Atelier de Cuvinte

Cum atragi și copii mai mari cu păpuși BiBaBo. Instrumente și tehnici de colecție EduStory

Resursa EduStory (de la Cercul Povestitorilor) pe care ți-o punem la dispoziție în această lună, aproape 2 ore de material video, este legată de folosirea păpușilor BiBaBo în activitățile de la clasă.

 

Și pentru că există ideea preconcepută că aceste activități se pretează exclusiv audiențelor cu vârste fragede (grădiniță și ciclul primar), azi îți ofer câteva idei despre cum să captezi și să păstrezi atenția copiilor mai mari cu aceste păpuși.

 

Amintește-ți că spectacolele cu ventriloci se adresează mai ales adulților.

În primul rând introduci aceste personaje păpuși în povești cu tematică relevantă audienței, ce cuprinde învățăminte și lecții de viață ce se potrivesc vârstei căreia i te adresezi.

Te concentrezi pe probleme și dileme pe care copiii mai mari le recunosc și din care pot învăța, cum ar fi prietenia, loialitatea și curajul. 

Povestea poate include un scenariu în care păpușile colaborează pentru a depăși un obstacol, subliniind importanța muncii în echipă.

Apoi dezvolți personaje cu personalități distincte și complexe, fiecare păpușă având o voce unică, trăsături de caracter memorabile și un scop clar în această poveste. 

Una dintre păpuși poate fi, de exemplu, un detectiv curajos, iar alta un inventator genial, dar excentric.

 

Elementele surpriză și răsturnările de situație întotdeauna mențin interesul, indiferent de audiență. 

De exemplu, în mijlocul acțiunii, păpușa detectiv descoperă că unul dintre prieteni este de fapt un spion, sau un alt personaj trădează grupul și creează o întreagă avalanșă de situații neașteptate.

 

Nu în ultimul rând, interacțiunea directă cu publicul va rămâne întotdeauna asul din mânecă atunci când dorești implicare și atenție.

Pune întrebări, cere păreri și lasă copiii să ia decizii care afectează cursul poveștii. De exemplu, poți întreba „Ce ar trebui să facă detectivul nostru acum?” și apoi urma sugestiile lor.

Păpușile BiBaBo, folosite corect, sunt un instrument extrem de eficient pentru captarea și menținerea atenției copiilor, indiferent de vârstă. 

Poți pune astfel mesaje importante în „gura” personajelor păpușă, știind deja că un copil ascultă mai degrabă sfaturile unei a treia „persoane”. Știi asta dacă ai copiii tăi. 🙂

 

În concluzie, abordarea tematicilor relevante, crearea de personaje complexe, stimularea interacțiunii și introducerea elementelor surpriză sunt tehnici esențiale care transformă o simplă poveste cu păpuși într-o experiență captivantă și educativă.

 

În cele 2 materiale video, pe care le poți accesa AICI, primești o mulțime de sfaturi și tehnici prin care dai viață păpușilor BiBaBo, metode de a exersa, dar și cum poți construi ușor astfel de instrumente atât de utile în demersul tău educativ.

 

Cu bine!

Giorgiana Popan

Drd în Arta Povestirii

 

P.S. Pentru accesarea doar a acestei resurse, alegi varianta „Lunar” și menționezi la finalizarea comenzii „BiBaBo”.

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact