Arta povestirii își are rădăcinile în mai toate culturile și tradițiile de la începutul omenirii. Este o formă antică, am putea spune, de exprimare umană (Storynet.org). Dintr-o perspectivă artistică, arta povestirii înseamnă o formă interactivă prin care un povestitor, ce utilizează cuvinte, imagini, implicând însă și intuiția și imaginația ascultătorului, relatează unui ascultător o serie de întâmplări.
Poveștile populare, dar și cele culte românești ne reprezintă ca neam până în ziua de astăzi. Aceste frumoase alcătuiri ale înțelepciunii, iubirii de Dumnezeu, de țară, a umorului și istețimii românului, sunt foarte bine construite și ușor de transmis, pentru că sunt șlefuite cu măiestrie până la forma finală, adică povestea.
“Țara mea de poveste” este un proiect educativ de tip festival, un concurs de dezvoltare personală și culturală, destinat elevilor din ciclul primar al școlilor din întreg județul Arad și din județele învecinate. Proiectul este inițiat împreună cu Asociația Social Educativă ”Filologos” Arad, fondatoarea școlii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, Casa Corpului Didactic ”Alexandru Gavra” Arad și Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol” Arad.
Elevii participanți sunt nevoiți să citească multe povești, apoi să selecteze povestea potrivită, să o lucreze și să o spună cu propriile cuvinte în 5 minute pe scenă. Astfel că festivalul concurs de arta povestirii a devenit o activitate extra curriculară de amploare, cu zeci de participanți și sute de copii ți adulți în public, din Arad și județele învecinate. Dar în esență, evenimentul e foarte eficientă în dezvoltarea personală a elevilor și, totodată, cuceritoare, ce stimulează, în mod foarte binevenit, dar neforțat, gustul pentru lectură.
Prof. drd. Popan Giorgiana Elena și Prof. Ban Diana-Larisa
Școala „Sfântul Ierarh Nicolae”, Arad
Bibliografie:
Creangă, Ion (1984). Amintiri din copilărie. Povești și povestiri. București: Editura Ion Creangă.
Cuceu, Ion (1999). Fenomenul povestitului. Cluj-Napoca: Editura Fundației pentru Studii Europene.
Dennett, Daniel (1991). Consciousness Explained. Boston MA: Edit. Little Brown&co.
Fundescu, Ion C. (2010). Basmele românilor, vol. IV. București: Curtea Veche Publishing.
Muslea, Ion (1968). George Pitiș- folklorist și etnograf. București: Editura pentru literatură.
Nișcov, Viorica (1996). A fost de unde n-a fost. Basmul popular românesc. București: Editura Humanitas.
Teodorescu, G. Dem. (2010). Basmele românilor, vol. VII. București: Curtea Veche Publishing.
Stănescu, Dumitru (2010). Basmele românilor, vol. II. București: Curtea Veche Publishing.
Vrânceanu, Sînică, Ghelu, Radu, Bogdan (2021). Storytelling. Metoda povestitorul. Editura Panta Rhei.