Atelier de Cuvinte

Cum te poți antrena ca să spui un banc bun?

Nu știu dacă vouă vi s-a întâmplat, dar eu am pățit-o. Am uitat poanta de la banc sau și mai grav, am spus-o, dar nu a râs nimeni. Pentru că am spus-o fad, fără har. Sincer, nici mie nu mi-a venit să râd.

Dacă pățești o dată, de două ori chestia asta, sigur nu mai deschizi gura în public, nici măcar să povestești cum a fost în concediu.

Dar, nu uita că totul ține de antrenament, la fel ca în sport. 

Nici un mușchi pe care îi admiri în fotografii sau la cei din jurul tău, nu s-a dezvoltat de azi pe mâine. Au fost lucrați, antrenați până ca tu să-i remarci. Frumos rezultat, grea muncă. 

Așa e și cu talentul de a povesti. 

Magia poveștii apare doar atunci când magicianul stăpânește bine trucul. Altfel nu aplaudă nimeni. 

 

În ce constă antrenamentul?

  • Prima dată înveți să citești grupul în care ești. Oare ce tip de poveste ar prinde? Când ar fi momentul cel mai bun să o începi?
  • Apoi, înveți cum să-i captezi din prima frază. Le-ai atras atenția. 
  • Urmează lecția despre tonalitățile vocii, despre cât de mult face tonul într-o povestire și cum te poate ajuta vocea să elimini plictisul ascultătorului. 
  • Pasul următor: cum să construiești subiectul, ce alegi din tot ceea ce vrei să spui ca să fii sigur că povestea ta va rămâne memorabilă. 
  • Vin apoi tehnicile povestirii, pe care dacă le vei respecta vei reuși să creezi magia pe care doar marii povestitori o pot obține.
  • Înveți să faci un final demn de o ieșire în aplauze de pe scenă și vei rămâne în memoria ascultătorilor tăi.

 

Pare greu? Nu e ușor, asta e clar, dar cu un  antrenor bun care știe cum să-ți construiască programul de antrenament  pentru a-ți forma toate abilitățile de care ai nevoie, o să reușești.

Și aici, la EduStory și AtelieR de Cuvinte, chiar avem antrenori buni. Pe câțiva o să-i cunoști într-un show magic, organizat pentru prima dată în România. 

Ssst…gata, nu spun mai mult acum. 

O să revin însă cât de curând. 

Ioana Popescu

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact