Atelier de Cuvinte

3 feluri de a-ți apropia ascultătorii

Un scriitor va renunța oricând la o paranteză care nu aduce nimic nou.

Dar pentru că parantezele, notele de subsol ori lămuririle suplimentare clarifică mesajul principal, autorul le va folosi întotdeauna pentru a completa și a face textul mai ușor accesibil.

Iar asta se poate aplica și în cazul poveștii personale…

Mențiuni legate de experiențe intime ale povestitorului pot fi atașate poveștilor exact ca textele dintre paranteze – ieșiri temporare care detașează ascultătorul de poveste dar care, odată închise, îl aduc înapoi mai conectat, mai informat.

Dacă data trecută îți spuneam despre cum te poți conecta prin povestea personală cu publicul tău, azi îți ofer cele 3 modalități prin care poți introduce în arta povestirii (între paranteze) detalii din povestea ta.

  1. UMORUL

La un moment dat, în timp ce povestești, poți folosi autoironia, aducând o lămurire hazlie care să ilustreze cât de greu îți era când erai mică și încercai să faci un anumit lucru despre care se vorbește în poveste.

  1. REFLECȚIA

Aduci ascultătorul în prezent referindu-te la o lecție învățată de tine într-un context similar din trecut. După care te reîntorci la timpul și personajele poveștii.

  1. COMPARAȚIA

Compari experiența prin care trece personajul din poveste cu o situație care ți s-a întâmplat ție personal.

Ieșirea temporară din poveste îi oferă ascultătorului o siguranță față de situația dramatică din poveste: „Iată, lucrurile pentru mine s-au rezolvat și acum mă aflu în fața voastră și vă povestesc”.

Resursele video pe care le poți accesa despre Povestea personală mai cuprind o poveste foarte dragă mie (cea cu sacul de iubire) și două exerciții pe care le-am făcut împreună cu membrii comunității, pentru a învăța cum să transmitem emoții evocând persoane sau lucruri importante din viața noastră (scrie-ne și îți vom transmite condițiile în care poți accesa orice resursă).

Îți las mai jos link-ul către un scurt video în care Alicia Dongjoo Bang din Coreea de Sud (prima noastră invitată specială din altă țară la Cercul Povestitorilor) ne arată cât de puține cuvinte sunt necesare într-o poveste pentru a transmite un mesaj.

[extras video întâlnirea lunară a Cercului Povestitorilor – schimb de experiență despre povestea personală]

Rămâi cu bine!

Giorgiana Popan

Drd în Arta Povestirii

 

P.S. Dacă ai valorificat aceste informații, revino cu un comentariu despre experiența ta. Ne-am bucura să aflăm că ceea ce îți oferim te ajută în munca ta de zi cu zi.

 

Iar dacă dorești să primești mai multe informații sau resurse care să te inspire cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact, o facem cu tot dragul. Iar Ioana Popescu (0751515331) este cea mai potrivită să te ajute în acest sens, mai ales dacă îți dorești să participi la schimbul de experiență lunar din această comunitate a Cercului Povestitorilor. 

 

Acest material face parte din Newsletterul “EduStory”

la care ai acces de două ori pe lună fiind abonat la AtelieR de Cuvinte.

Tematica anterioară o poți consulta la acest link.

Articole asemănătoare

Din spatele cortinei

Iată aici structura pe scurt a unei povești  Formula de introducere în poveste:  ”A fost odată ca niciodată…” Începutul -platforma- Cine? Ce? Unde? Când? Conflictul– apare o problemă ce trebuie

citește mai departe »

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact