La început de Clasă Pregătitoare pentru a face mai ușoară tranziția de la un ciclu de școlarizare la altul și a evita dificultățile de trecere de la o etapă la alta a lecției, am găsit o metodă inovatoare, pornind de la simple cântecele de pe YouTube pe care am văzut că elevii le cântau cu plăcere. Această metodă se bazează pe improvizație și valorifică poveștile muzicale, dezvoltând imaginația, creativitatea și limbajul prin arta povestirii.
Povestea muzicală integrată la clasă se bazează pe improvizație și implică jocul muzical, format din întrebare și răspuns, pe dialog dintre profesor-elev, elev-elev, elev-mascotă, pornind de la panoul clasei cu albinuțele zumzăitoare sau mascota clasei și devine ceva firesc la oră.
Elevii descriu sau repetă în ecou acțiunile pe care le fac, verbalizează acțiunile și cu puțin antrenament și ajutor, reușesc să creeze adevărate povești muzicale, care nu doar le-au menținut atenția pe o perioadă mai îndelungată, ci le-au crescut motivația spre învățare și stima de sine prin implicare activă în învățarea prin joacă.
Prin această modalitate de lucru inedită i-am cucerit pe copii, deoarece ei adoră și au nevoie de spectacol, de joc, de interacțiune și îi atrag de fiecare dată în procesul de predare-învățare-evaluare, stimulându-le exprimarea, dezvoltându-le vocabularul, orientându-le atenția și motivându-le învățarea prin jocuri creative și eficiente.
Prin implicarea activă în procesul de învățare interactiv, spontan și creativ, elevii sunt parte din poveste, dar și parte a propriei lor formări. Arta povestirii apare ca ceva firesc, indispensabil iar mimica, gesturile și muzica, completează minunat acest spectacol inedit.
Perioada de debut a ciclului primar, în care joaca și jocul predomină mai mult, ne-a ajutat să creăm povești muzicale în versuri, să verbalizăm acțiunile și să creăm câteva modele de bună practică pentru cei care vor să experimenteze această metodă inedită de învățare prin improvizație.
Prof. inv. primar Lazăr Mariana Mihaela
Școala Gimnazială Nr. 6 „Iacob Mureșianu”, Brașov
Webografie:
https://www.literaturadeazi.ro/rubrici/de-magistro/arta-educatiei-o-simpla-figura-de-stil-10666
https://www.youtube.com/watch?v=XHLPOBVFSIY&list=LL&index=3&ab_channel=KCLS