Îți voi prezenta pe scurt cele 4 tehnici de a crea suspans pe care le-am exemplificat și exersat împreună cu membrele comunității noastre:
- Acțiunea se desfășoară accelerat, după care urmează… o pauză
Mă uit la public, pauza continuă preț de câteva secunde, timp în care așteptările cresc, iar apoi… eliberez momentul pe care l-am anticipat folosind această tehnică.
- Folosesc o voce joasă, răspicată, frazând într-un tempo redus
Publicul meu stă cu sufletul la gură, auzindu-și propria respirație și așteptând deznodământul, obținând un efect similar cu cel pe care îl are o filmare în slow-motion.
- Inspir apoi îmi țin respirația, ca și când mi-am uitat cuvintele
Fiind un gest nenatural care întrerupe un tipar comun (natural fiind să expir imediat), ascultătorul meu așteaptă să vadă ce se întâmplă mai departe.
- Schimb starea pe care am construit-o în narațiune cu o alta
Întrerup și aici modul în care ar fi avansat acțiunea în mod natural și previzibil, introducând un element nou, imprevizibil.
Vei vedea exemplificate în resursa video metode de a construi elemente noi de suspans într-o poveste arhicunoscută precum Scufița Roșie, pe care o știe deja orice copil de 4 ani.
Resursa completă te va inspira pentru cum să creezi suspansul, povestind lucruri aparent banale ce ți se pot întâmpla în decursul unei zile obișnuite.
Găsești în extrasul video de AICI un asemenea exemplu pe care l-am exersat cu membrii comunității în cadrul întâlnirii lunare de la Cercul Povestitorilor.
Asta pe lângă jocul pe care l-am jucat, și în care am exemplificat mecanismul după care funcționează suspansul într-o poveste – acela de a obliga creierul să facă o acțiune în timp ce anticipează o alta.
În tutorialul care completează resursa despre cum să creezi suspans în arta povestirii, parcurg o poveste (care mi-e foarte dragă) de la cap la coadă iar apoi o disec și îți arăt cum am construit toate elementele de suspans.
Asta pentru că în comunitatea noastră nu predăm lucruri abstracte ci le explicăm și le exersăm împreună cu membrii noștri.
Dacă dorești să accesezi materialele video legate de acest subiect, poți lua legătura cu Ioana (0751515331), care îți va arăta cum poți să le parcurgi și tu sau poți să te uiți pe pagina de prezentare a Comunității Cercul Povestitorilor ce alte tematici am mai parcurs. .
Rămâi cu bine!
Giorgiana Popan
Drd. în arta povestirii
P.S. Dacă ai valorificat aceste informații, ne bucură comentariul despre experiența ta.
Iar dacă dorești să primești mai multe informații sau resurse care să te inspire cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact, o facem cu tot dragul. Iar Ioana (0751515331) este cea mai potrivită să te ajute în acest sens.
Acest material face parte din Newsletterul “EduStory”
la care ai acces de două ori pe lună fiind abonat la AtelieR de Cuvinte.