Atelier de Cuvinte

“Conflictul” – Sarea și piperul din poveste

A fost odată o prințesă care trăia într-un castel minunat. Și-am încălecat pe-o șa. Ui-ha! 🙂

Nu poți spune prea des povestea asta dacă vrei să vină lumea să te asculte și data viitoare.

Azi îți voi spune despre sarea și piperul oricărei povești – Conflictul.

Acesta poate fi unul interior sau unul cauzat de un factor din afară. Iar toată povestea se împletește în jurul lui.

Conflictul este elementul din poveste care iese mereu în evidență, precum lipitura vaselor de ceramică japoneze (lipite prin tehnica Kintsugi), care nu ascunde imperfecțiunea vasului în urma reconstituirii ci o scoate mai degrabă în evidență.

L-aș defini drept prăpastia (cu tot ce ține de ea – cauze și protagoniști) dintre locul în care eroul se află și locul în care acesta își dorește să ajungă cu orice preț.

Când dorești să creezi o poveste, identifici mai întâi o provocare, iar apoi urmărești construcția firului narativ pe această fundație.

Pentru a capta și a păstra atenția auditoriului, poți introduce elemente neașteptate. Ori conflictul este unul neașteptat, ori rezolvarea acestuia este una neobișnuită.

Ori de câte ori pui cap la cap două lucruri în opoziție, se naște un conflict, o problemă care trebuie rezolvată. 

Astfel de elemente stârnesc imaginația, sugerează nevoia unei soluții și… ai o poveste.

Ca să atragi chiar de la început, poți denumi povestea alăturând două elemente în contrapunct. Ai auzit poate de filmele Omul cu un pantof roșu sau Călărețul fără cap.

Îți recomand un exercițiu de improvizație în care să alături o meserie (de exemplu) cu un adjectiv neobișnuit pentru meseria respectivă. De exemplu Croitorul care nu distingea culorile.

Astfel, stârnești curiozitatea chiar de la început, ținând aproape spectatorul care vrea să afle dacă și în ce bucluc a intrat din cauza acestei „probleme”.

Poți amplifica un conflict în interiorul poveștii oricât de mult, doar că trebuie să-l strunești bine pentru ca la final cheia să fie una simplă, pe înțelesul tuturor celor care te privesc.

Dacă lucrurile rămân complicate și greu de descifrat, pierzi atenția pe care te-ai străduit să o captezi. 

Poți afla mai multe în materialul integral, pe care îl poți accesa și tu la cerere, care cuprinde un tutorial video și înregistrarea întâlnirii lunare de la Cercul Povestitorilor, ambele despre Conflictul într-o poveste.

Resursa (peste 100 minute de material video) te ajută să identifici, să studiezi și să exersezi Conflictul în storytelling, elementul fără de care o poveste bună nu poate exista.

Identificarea unui conflict bun te ajută să ții minte mai ușor o poveste și să improvizezi în orice context în jurul lui, adăugând elementele necesare oricărui context.

 

Cu bine!

drd Giorgiana Elena Popan

 

Dacă ai valorificat aceste informații, revino cu un comentariu despre experiența ta.

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact