În storytelling, modul de a face audiența să se simtă bine este unul din stâlpii artei povestirii și cred că este esențial ca orice povestitor să știe cum să facă asta.
Tocmai de aceea, Pandantul comic a fost unul din primele subiecte pe care le-am predat la Cercul Povestitorilor.
Când reușești să faci publicul să râdă deschizi niște canale de comunicare și creezi o relație specială cu acesta.
Uite mai jos trei trucuri actoricești care să te ajute să faci asta…
Poți construi comicul de personaj, atribuindu-i acestuia o voce, un gest (mers, postură), un tic nervos.
Efectul comic este generat de folosirea contrastelor (de exemplu un personaj bătrân care are o voce pițigăiată, la care publicul nu se așteaptă)
E important ca personajul comic să rămână serios. El nu știe că e comic iar contrastul dintre seriozitatea lui și reacția comică pe care a provocat-o va rostogoli bulgărele mai departe.
Poți spune glume pe seama ta, a povestitorului. În felul acesta nu „agresezi” pe nimeni și libertatea ta e limitată doar cât de mult suporți autoironia.
E important în demersul tău să stârnești comicul să nu apelezi la jumătăți de măsură. Când te scălâmbăi sau îți pițigăiești vocea, fă-o 100%.
Jumătățile de măsură trădează lipsă de încredere în sine și creează confuzie.
Și încă un truc.
Când publicul se distrează, poți interacționa cu el, luându-ți vocea personală (nu cea a personajului) și mulțumindu-le că au râs sau interacționat. E ceva neașteptat și creează un alt nivel de dialog cu spectatorii.
Pe principiul „show don’t tell”, fundamental în storytelling, în e-mailul viitor îți voi exemplifica video alte câteva idei legate de Pandantul comic.
Giorgiana Elena Popan
Drd. în Arta Povestirii
Dacă ai valorificat aceste informații, revino cu un comentariu despre experiența ta.
IDEEA CU CARE SĂ PLECI
Foloseşte trucurile pentru a stârni zâmbetele celor care te înconjoară