Atelier de Cuvinte

Află de ce o poveste te scoate din anonimat

„Când omul acela mi-a întors spatele, mi-am dat seama că sunt pierdut. Pentru mine însemna jumătate din veniturile firmei. Îi priveam pe oamenii din jur și știam că luna următoare voi fi nevoit să le spun câtorva dintre ei,   privindu-i în ochi, că trebuie să plece.

Parcă m-a lovit ceva în moalele capului. 

Am alergat după el și i–am promis că în două zile îi voi prezenta altă idee pentru campanie. A fost de acord. Nu știu dacă disperarea mea sau toate celelalte proiecte pe care le-am derulat împreună au contat, dar am câștigat 2  zile.”

 

Acest client reprezintă un procent de 50% din veniturile firmei. A refuzat să semneze cu noi contractul pentru campania iaurturilor de fructe. Vom încerca să-i prezentăm o altă idee pentru campanie.  Dacă o va refuza și pe aceasta, voi disponibiliza cca jumătate dintre angajați.  În acest fel vom putea să ne continuăm activitatea. 

 

Care text îl reții mai ușor? Față de care dintre cei doi povestitori simți  simpatie? 

 

Răspunsul meu va fi întotdeauna prima variantă.

 

De ce? 

  1. Pentru că cel care povestește nu îți descrie o situație, ci îți vorbește despre  impactul pe care l-a simțit când a trecut prin ea.
  2. Pentru că te face părtaș la trăirile lui. Empatizezi cu el, îi simți disperarea, suferința.
  3. Pentru că s-a vulnerabilizat în fața ta. Nu e un zeu, e un om ca și tine.
  4. Pentru că relatarea lui are viață în ea, are personaje, are emoții. 

Îți spune o poveste reală despre oameni reali.

 

Nu te sfii atunci când vrei să spui o întâmplare prin care ai trecut să povestești despre ceea ce ai simțit tu când ai fost în mijlocul ei. 

 

Să-ți lași emoțiile să răzbată prin cuvinte. 

 

Să-l faci pe cel de lângă tine să trăiască alături de tine drama sau bucuria ta. 

 

Uri Hasson de la Princeton a făcut un studiu despre modul în care poveștile pot sincroniza creierul celui care povestește cu cel al celui care ascultă și a demonstrat că în momentul povestirii se pot genera aceleași idei, gânduri şi emoţii la nivelul creierului ascultătorilor.

Povestea creează conexiunea.

Poate cel care ascultă nu va reține toate detaliile poveștii, dar va reține trăirile tale. Își va aminti despre tine pentru că tu ești cel care l-a  făcut să simtă  emoția.

 

Pe curând!

Ioana Popescu

Articole asemănătoare

Newsletterul “EduStory”

Înscrie-te aici ca să primești informații sau resurse care să te inspire
pentru cum să povestești sau să faci prezentări memorabile și cu impact