ActiveAdulți

Școala familiei

AtelieRul este DESTINAT părinților cu copii de toate vârstele, dar și celor care se pregătesc să devină părinți, bunicilor sau bunicilor în devenire, respectiv studenților sau specialiștilor în educație.

Participanții din programul Școala Familiei devin MAI PREGĂTIȚI. Ei își dezvoltă:
– competența parentală: cunoștințe de specialitate și abilități concrete de relaționare în familie, în relație cu partenerul de viață și cu copiii.
– încrederea în propria capacitate de a fi părinte sau bunic bun. Sentimentul propriei competențe în rolul de părinte sau bunic.
– modalități proprii de reacție la diferite situații de viață, moduri îmbunătățite de relaționare pro-activă, pozitivă și afirmativă, comportamente adaptate adecvat situațiilor relaționale.
– conștientizarea propriilor comportamente disfuncționale și angajament  personal pentru schimbări mici, asumate, consecvente, cu impact pe termen lung.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Școala Familiei.

📅 CALENDARUL ȘI TEMATICA AtelieRelor:

Nr Tematica AtelieRului Data
1 Conectează-te cu copilul tău 30-oct.
2 Cum să nu fac pe polițaiul? 21-nov.
3 Trucuri în relația cu copilul 25-nov.
4 AtelieR cu dr Lavinia Melania Bratu
  MODULUL 1 – Nutriție 16-oct.
  MODULUL 2 – Dependențe 28-oct.
5 Adolescența, o provocare? (adolescent + părinte) 4-dec.
6 De ce unii au succes?
  MODULUL 1 – inteligența emoțională 14-ian.
  MODULUL 2 – inteligența socială 28-ian.
7 Cum să vorbim despre păsări și albine
  MODULUL 1: AtelieR pentru părinți 9-dec.
  MODULUL 2: AtelieR pentru adolescenți 14-dec.
8 Evaluarea națională, o sperietoare?
  MODULUL 1: AtelieR pentru părinți 21-oct.
  MODULUL 2: AtelieR pentru adolescenți 2-noi.

📅 CÂND? vezi datele mai sus.
AtelieRele pentru adulți sunt de la 17.30-20.00, iar pentru adolescenți de la 14.00-16.30.

🏠 UNDE?  AtelieRele se desfășoară în Timișoara.

🛒 PREȚ: 80 lei/1 modul, 110 lei / modul adolescent + părinte, 150 lei/2 module, 710 lei pentru întregul pachet.

🎯 ÎNSCRIERI: on-line la acest link sau 0751515331. Locurile sunt limitate.

☎️DETALII: 0751515331.

Prezentarea AtelieRelor:

Conectează-te cu copilul tău

Ce fel de copil am?
Care e diferența ca este fata sau băiat?
Este unicul, primul, mijlocul, mezinul?
Cunosc eu provocările specifice vârstei lui?
Îi cunosc eu firea naturală?
Știu să țin cont de toate acestea în educație?
Vino să descoperi ce fel de copil ai, dacă e sensibil, activ, sociabil sau receptiv; energic, descurcăreț, hotărât sau drăgăstos; gânditor, emoțional, intuitiv sau sensibil; introvertit sau extrovertit. Află ce nevoi are și cum îl poți influența pozitiv să se dezvolte. Participând la acest AtelieR te pot ajuta să-ți înțelegi proprii copii și să-ți adaptezi educația la felul unic de a fi al copilului tău.

Cum să nu fac pe polițaiul?

Ce fel de părinte ești?
Ești acel părinte autoritar de care, totuși, copiii tăi nu se tem? Sau ești îngăduitor, fără a deveni inconsecvent, fără a avea copii care nu te ascultă și nu te respectă?
Vino la acest AtelieR ca să te cunoști și să-ți modelezi stilul tău unic de părinte, acela care ți se potrivește, în care te simți confortabil și care te ajută să-ți ghidezi copilul în viață.
Vino să înveți să faci diferența intre autoritate și control, fermitate și agresivitate, disciplină și pedeapsă, manipulare și ghidaj, îngăduință și inconsecventa, pedepse și consecințe, mofturi și nevoi, supunere și respect.
AtelieRul este o oportunitate de a-ți confirma ceea ce faci bine ca părinte și de a descoperi ce poți îmbunătăți ca să crești în acest rol important din viața ta.

Trucuri în relația cu copilul (comunicare, relație)

Ce fel de relație ai cu copilul tău?
Cum faci diferența dintre nevoi, dorințe și mofturi?
Cum stabilești reguli și cum le aplici?
Cum știi că nu vorbiți limbajul surzilor și că sunteți pe aceeași lungime de undă?
Sunt așa mulți părinți care nu aud ce vor copiii să le transmită, le lipsește sincronizarea în comunicare. Ce înseamnă să rămâi conectat cu copilul tău la orice vârstă?
Cum îl  înveți să interiorizeze valorile familiei voastre?
Ce limbaj al iubirii preferați fiecare?
Acestea și multe altele într-un AtelieR despre relația cu copiii tăi.

AtelieR cu dr Lavinia Melania Bratu

MODULUL 1 – Nutriție
Ceea ce introducem în organism ne afectează energia, concentrarea, starea de sănătate, iar copiilor le influențează însăși dezvoltarea.
Ce conține mâncarea pe care o găsim în magazine?  Ce scrie pe etichetă. Dar oare citim și mai ales înțelegem ce scrie pe etichete?
Cum să regândim meniul astfel încât alimentația să vină în sprijinul nostru?
Sunt o parte din întrebările la care vă vom răspunde în acest AtelieR.
MODULUL 2 – Dependențe
Fiecare dintre noi consideră că ”este liber să facă ce vrea”. Dar libertatea este împlinirea poftelor noastre de moment sau bunăstarea trupească și sufletească pe termen lung? Ești oare liber când nu te poți abține?
Lanțurile dependenței -subtile, invizibile și adânci- acaparează mintea omului, apoi devin stăpâne pe corp lăsând persoana lipsită de alegere sau de autocontrol.
Cum să evităm sau să înlăturăm astfel de limitări puteți afla în acest AtelieR.

Adolescența, o provocare?

Adolescența copiilor tăi este perioada care îți testează cu adevărat calitatea ta de părinte și este de cele mai multe ori o ultimă șansă de a modela o relație funcțională cu aceștia.
Toți adolescenții sunt provocatori și au nevoie de părinți pregătiți. Pregătiți să negocieze reguli, să stabilească consecințe pozitive și negative care să funcționeze, să descopere care sunt corzile sensibile, atât ale lor, cât și ale copiilor și cum să le evite, să deprindă strategii de prevenire a celor mai frecvente pericole: lipsa de respect, chiul și rezultate slabe la școală, consum de alcool și droguri, promiscuitate sexuală, fuga de acasă, agresivitate și chiar amenințări cu sinuciderea.
Mulți părinți cad în capcane care subminează capacitatea  lor de a se înțelege cu copilul adolescent. E timpul să înveți să le eviți.
De asemenea, e bine să fii pregătit pentru discuții despre relațiile amoroase, să știi să îl înveți să facă diferența dintre prietenie, simpatie, dorință și iubire.
Un AtelieR despre adolescenți este ceea ce ai nevoie!
AtelieRul este DESTINAT părinților și adolescenților acestora, respectiv studenților sau specialiștilor în educație.

De ce unii au succes?

MODULUL 1 +2
În lumea contemporană nu e suficient să ai un IQ ridicat (adică inteligența cognitivă). Un copil și viitor adult e bine să știe să-și gestioneze emoțiile (inteligența emoțională) să aibă abilitatea de a te înțelege cu alții (inteligența socială) și să aibă o conștiință și sens profund al vieții (inteligență spirituală).
Acest AtelieR îți oferă ocazia să descoperi esența acestor concepte și conexiunile dintre ele. Capacitatea de a rezolva problemele, adică inteligență clasică, nu asigură o viață reușită și fericită. Află cum îți poți ajuta copilul să dezvolte acea inteligență de care școala nu se ocupă și care contează atât de mult în formarea lui.

Cum să vorbim despre păsări și albine

MODULUL 1: AtelieR pentru părinți
Cei mai mulți părinți nu știu ce înseamnă educația sexuală, o confundă adeseori cu educația pentru sex. De teamă să nu trezească prea devreme curiozități, părinții ezită uneori să ofere informații copiilor. Vei afla câteva trucuri de a comunica pe acest palier cu adolescentul tău.
MODULUL 2: AtelieR pentru adolescenți
Am constatat că adolescenții nu vin să întrebe despre tehnici și mai sofisticate pentru a-și desfășura viața sexuală, ci vin să întrebe despre emoții, despre tristețe, despre dezamăgire, despre teama de a nu fi părăsiți, despre cum își dau seama dacă sunt iubiți de cineva. La acest AtelieR vei primi răspunsuri și la alte întrebările de-ale tale, doar să ai curajul să le vii să le pui.

Alte AtelieRe

Evaluarea națională, o sperietoare?
MODULUL 1: AtelieR pentru părinți (21.10.2019)
Suntem buni co-echipieri pentru copilul nostru în fața acestei provocări?
Noi, ca adulți, putem privi lucrurile în perspectivă, în contextul larg al evenimentelor ulterioare… dar am făcut-o? Și i-am transmis asta și juniorului?
Ne străduim să ne motivăm copiii pentru a fi performanți școlar și cei mai mulți dintre noi (ca părinți) depunem eforturi pentru confortul lui emoțional. Acum, în perspectiva evaluării naționale de la sfârșitul clasei a VIII-a, am valorizat corect aceste aspecte?
MODULUL 2: AtelieR pentru adolescenți (2.11.2019)
Oare în viața ta de adolescent, examenul de final de clasa a VIII-a nu este supra-dimensionat cu o aură de sperietoare? Acest AtelieR are rolul de a te pregăti emoțional. Prin intermediul lucrului cu “metafora” voi încerca să redăm examenului dimensiunile potrivite, racordându-l la întreaga realitate a ta, încadrându-l corect ca eveniment profesional și de carieră. Ne vom imagina momentul examenului, analizând implicațiile lui pe termen lung, deslușind cum se formează presiunea socială din jurul tău și cum poate fi dezamorsată.

Echipa Școala familiei

Lavinia Melania Bratu, dr. psiholog, biolog, consilier nutriție, formator și speaker motivațional ”Stil de viață sănătos și echilibrat”.  Editor, autor a două cărți: Dietetica –  o nouă filosofie de viață  – Despre schimbare, simplitatea, sănătate – vol. 1 și Hrană pentru minte, suflet și viață – vol.2. ”În mijlocul oamenilor, parcurg întreaga activitate cu credință și nădejdea în bine. Misiunea mea personala?  Să cresc printre oameni și să împărtășesc cu ei echilibrul, cumpătarea, înțelegerea, cunoașterea, bucuria și recunoștința acestui dar numit VIAȚĂ. Din anul 2018 sunt lector la UMFT Timișoara, departamentul Neuroștiințe – catedra de Psihologie. Îmi doresc să fiu un bun cadru didactic dar, mai mult decât atât, îmi doresc să fiu un model de umanitate pentru studenții cu care voi lucra.”

Psiholog Speranța Munteanu este formator, psiholog, psihoterapeut, absolventă a Facultății de Psihologie din cadrul Universității de Vest, 10 ani de experiență în lucrul cu copiii, adolescenții și familiile acestora. A fost implicată în organizarea taberelor cu adolescenți, este formator în cadrul Școlii familiei. Este mamă a doi copii și îi plac lecturile, bicicletele, psihodrama și filmele.

Psiholog și profesor Maria Monica Iliescu ce are o experiență însumată de 21 ani ca educatoare, învățătoare, profesor și diriginte. De 10 ani este psiholog și psihoterapeut cu competențe în consilierea copiilor și a adolescenților, cu un doctorat în impactul multiculturalității asupra familiei și o experiență de 6 ani în terapie sistemică și de familie.

Profesor și psiholog școlar Amalia Doboș activează în domeniul educațional de 25 ani. Cu o bogată experiență în formare și psihoterapie centrată pe soluții cu elevi de gimnaziu și liceu. Este mamă a 3 copii minunați de 11, 15 și 19 ani.

Formator și terapeut Florina Bulzan este self-employed, licențiată în teologie și asistență socială, cu specializare pe adopții, cu o experiență de peste 10 ani în munca cu copiii (ca asistent social, organizator de evenimente educativ-distractive, povestitor), specialist în stimulare senzorială, mamă de mai multe feluri (biologică, adoptivă) și terapeut prin dramă și joc (sub supervizare). Iubește să ajute copiii defavorizați, ca voluntar. Storyteller de mai bine de 5 ani (în școli și grădinițe), practică vindecarea prin povești și joacă. A susținut diverse ateliere cu părinții alături de cadre didactice.

Dr. Violeta Radosav este absolventă a UMFT 2001, specialist consiliere pentru sănătatea reproducerii Spital ObstGinecologie Prof Panait Sârbu Giulești București din 2007, cu specializare în Sexologie la Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon. Prezintă din 2010 cursurile din campania de informare pentru viață „Am aflat” la elevii din școlile și liceele din județul Timiș și din București.

Ioana Popescu
the authorIoana Popescu

7 comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.